Katseklaasiliha pihv on juba reaalsus
1904. aastal kirjutas New York Tribune, et hamburgeri näol on tegemist innovatsiooniga. Siis ei osanud veel keegi ette kujutada, et 114 aastat hiljem suudetakse kahe saia vahele panna pihv, mis on kasvanud looma kehast väljapool steriilses laboris, kasvatajaks mitte vana hea veis, vaid kitlis teadlased. Allikas: www.economist.com Olgugi et laboris looma tüvirakkudest kasvatatud katseklaasiliha võib jõuda toiduainetööstusse juba lähiaastatel, ei kujuta burgerirestorani Estonian Burger Factory omanik sellist tulevikku ette.Maitsev toit on tehtud armastusega. Kui palju armastust ja hoolt saab liha, mida kunstlikult kasvatatakse laboris, looma kehast väljaspool?
Isegi kui veiseliha peaks muutuma väga kalliks ning katseklaasiliha hind taskukohaseks, on raske ette kujutada, et Estonian Burger Factory oma klientidele katseklaasiliha pakkuma hakkaks. „See lihtsalt ei pane suud vett jooksma,“ sõnab Martin.Grillitud putukad? Tänan ei!
Tulevikus tekkiva lihapuuduse tõttu otsivad nii teadlased kui ka ettevõtjad aktiivselt alternatiive. Kui tehisliha tootmine on endiselt pigem kulukas, siis valgurikkaid putukaliike, mida kõlab süüa nii meil kui loomadel, on looduses tuhandeid. Üllataval kombel on just neis elukates palju eluks vajalikke aminohappeid, probiootikume, vitamiine ning rauda. Meie toidulauale võiksid nad jõuda nii toorelt, röstitult, grillitult kui ka jahuks jahvatatuna küpsetistes. Kas aga putukad ka hamburgerite vahele jõuavad, seda Martin ei usu. „Kui Estonian Burger Factory hakkaks pakkuma burgereid, kus maheveiseliha asemel krõmpsuvad hamba all grillitud putukad, siis loomulikult tooks see meie restoranile tohutu meedia tähelepanu. Kindel on aga see, et see oleks ajutine.“Grillitud putukad pole meie kultuuriruumile omane ning eestlane pigem jätaks siis burgeri üldse söömata.
Kas aga aitaks tulevikus tekkivat lihapuudust leevendada vähesem liha tarbimine? Martin on veendunud, et oleks täiesti piisav, kui sööksime kaks korda nädalas umbes 70 grammi kodumaist liha – nii hoiame loodust ning ka oma tervist.Toitlustusäri uus innovatsioon – abikokk Flippy
Toitlustusäri on niivõrd konkurentsitihe, et tähelepanu nimel ollakse valmis kulutama suuri summasid. Los Angeleses tegutseb Caliburgeri nime kandev restoran, kus inimeste asemel praeb restorani köögis pihve robot. Tegemist on maailma esimese robotist abikokaga, kel nimeks Flippy. Ta on õppimisvõimeline, suhtlemisaldis, ei tee iial vigu ning on äärmisel kiire. Äärmiselt kiire on ka Estonian Burger Factory kokkade reaktsioon sellele uudisele. Nende rõõmus nägu muutub hetkega, sest raske on ette kujutada robotit köögis. Kui robotid jõuaksid kööki ja võtaksid kokkade töö üle, siis mis saab kõigist neist inimestest?!Krüptorahaga burgerit ostma
Kui tulevikus on köögis kokkade asemel robotid ja liha asemel sööme kes-teab-mida, siis kuidas on lood raha ja maksmisega? Praegu on võimalik poes ja restoranis maksta nii sularahas kui ka pangakaardiga, ent ka siin on toimunud suur innovatsioon. Juba praegu ei pea kaasas kandma kõiki oma panga-ja kliendikaarte, piisab vaid nutitelefonist ja mTasku äpist. Kohmaka nuppudega kassaaparaadist kasti asemel kasutavad ettevõtjad puutetundlikku kassasüsteemi, mis on kiire, lihtsasti kasutatav ning toetab müügikampaaniaid. Martin kasutab oma töös igapäevaselt Ektaco CompuCash’i kassasüsteemide lahendust ning loodab, et lähitulevikus ei tule pead murda selle üle, kuidas alternatiivseid maksmisvõimalusi kasutusele võtta.Meie restoranis pole krüptorahaga seni keegi tahtnud burgerite eest maksta.
CompuCash'i kassasüsteemid on Estonian Burger Factorys kasutusel olnud juba kolm aastat. Ka uues restoranis hakatakse CompuCash’i kasutama, sest see pakub ülevaatlikkust ja on terviklik. Martini sõnul piisab väiksemale restoranipidajale CompuCash'i kassasüsteemide lahendusest täielikult, sest lisaks baasvajadustele on olemas ka kõiksugu lisavõimalused oma töö efektiivsemaks muutmiseks. Kiire töötempo tõttu pole me jõudnud kõikidesse võimalustesse, mida CompuCash pakub, veel süveneda. Ent kellel huvi, saab alati lisa uurida CompuCash'i müügimeeste Martin Lauri või Rain Ruveni käest. Ühes on Martin kindel – CompuCash'i kassasüsteemi ei vahetaks ta ühegi teise toote vastu. CompuCash restoranidele